Στο παρακάτω βίντεο ένας ιδεατός ήρωας, ο Γιώργος, πλοηγείται στον ηλεκτρονικό κόσμου του διαδικτύου.

 

Ενδεικτικά βήματα

1) Παρακολούθησε προσεκτικά το παρακάτω βίντεο μια φορά.

2) Ξεκίνα να το παρακολουθείς δεύτερη φορά και όταν ο Γιώργος πραγματοποιεί μια ενέργεια, στον ηλεκτρονικό κόσμο του διαδικτύου, σταμάτα το βίντεο και γράψε σε ένα χαρτί σχετικά με την ενέργεια αυτή (όπως τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στον Γιώργο). Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τις ιδέες τους σε χαρτί ή σε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής. Μια απλή πλατφόρμα ζωγραφικής είναι το Autodraw.

3) Παρακολούθησε το βίντεο μαζί με τους γονείς σου και σχολιάστε αυτά που έγραψες και γενικότερα τις ενέργειες του Γιώργου.

 

 

Ενδεικτικά θέματα συζήτησης με τους γονείς σου

  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Προσωπικά δεδομένα
  • Ψηφιακή παρενόχληση
  • Ηλεκτρονικό ψάρεμα
  • Εθισμός στο διαδίκτυο

 

Γονείς

Το παιδί από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πριν καν μπει στο κόσμο του internet, θα πρέπει να λάβει κάποιες βασικές αρχές διαπαιδαγώγησης που στόχο θα έχουν την ασφαλή και σωστή χρήση αυτού. Το μήνυμα που εμείς οι γονείς καλούμαστε να περάσουμε στα παιδιά μας είναι πως ο κόσμος του internet δεν διαφέρει σε τίποτα από τον πραγματικό. Η ανωνυμία που επικρατεί στο internet δεν αποτελεί κίνητρο για την ασύδοτη και χωρίς όρια χρήση του, καθώς τις κακόβουλες και παράνομες πράξεις ακολουθούν σημαντικές ποινικές κυρώσεις.  Εμείς οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο internet μιλώντας του ανοιχτά γι’ αυτούς.  Η συζήτηση αυτή είναι που προσδίδει αίσθημα ασφάλειας και δίνει ερέθισμα στο παιδί για ερωτήσεις, λύνοντας παράλληλα τις όποιες απορίες του. Κάνοντας απλές ερωτήσεις στα παιδιά μας (π.χ. τι κάνουν οι φίλοι σου στο internet, μου δείχνεις τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες, έχεις έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση με κάτι που είδες ή σου είπαν, ξέρεις κάποιον φίλο σου να έχει πέσει θύμα κυβερνοεκφοβισμού, κτλ), μπορείτε να μάθετε περισσότερα από όσα φαντάζεστε και να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας μειώνοντας τη διαφορά ηλικίας.